Aanzichten

Dit type A en B zijn van de eerste Generatie twee schuurbreedten en beide in 5 en 6 spantvaks uitvoering de bijgebouwde woning hebben allen maar een schoorteen midden op het dak. Van deze typen schuren zijn er ook 24 gemetseld om het prijsverschil tussen prefab en conventioneel gebouwd te kunnen berekenen. Gemetselde schuren waren slechts 5% duurder. Maar geen bouwvakkers en geen stenen maakte de keus niet zo moeilijk

Dit is in het Oostelijk deel van de polder een veelgebruikt type met koestal. Gemengde bedrijven zijn in veel gevallen niet groter dan 24 Ha. Over de gehele lengte van de schuur een koestal en bij al deze typen staat de woning d.m.v. een spoelkeuken vast aan de schuur, zodat men zo binnendoor in de stal komt..Ook de ontluchtingspijpen op het dak geven aan dat het om een gemengd bedrijf gaat. Hoe meer pijpen hoe groter de graslandverplichting. Bij sommige typen zitten er overdwars aan een kopgevel ook nog stallen over de gehele breedte zodat er maar in een topgevel een grote schuifdeur zit. In de eerste jaren werd dan de schuifdeur naar de kavel gericht, daar moest immers het werk gebeuren maar later ging men er toch toe over de grote deuren naar de weg te situeren. Heeft men maar één schuifdeur in de kop dan zit er nog een schuifdeur in de zijgevel, die dus kleiner is, maar met een geladen wagen graan naar binnen door de grote deuren en dan leeg door de kleine. Gemengde bedrijven van 30 Ha. en groter hebben één moduulmaat bredere schuur.

Overzicht van beton Boerderij Generaties in de Noord Oost Polder

Topgevels

De derde generatie heeft geen betonnen topgevels meer. Maar zijn uitgevoerd in hout of etherniet. Met twee openslaande deuren om met een transporteur de graanschoven naar binnen te laden. Echter toen deze schuren klaarkwamen omstreeks 1953 werd er al veel met de combine geoogst en kwam het graan niet meer in de schuur.